Spånfågeln – då, nu och sedan
Projektet verkar för att bevara och sprida tekniken kring att tälja spånfåglar. Ett immateriellt kulturarv som annars riskerar att utrotas sedan den sista utövaren i Skaraborg gick bort.
Om projektet
Målet med projektet är att bevara och sprida tekniken kring att tälja spånfåglar. Detta sker i ett första steg genom tradering och tillhandahållen dokumentation och resulterar sedan i kurser, marknader, tutorials och skrifter. Effekten av detta förväntas bli att den Skaraborgska identiteten stärks och att utövandet på lokal nivå stiger från noll till flertalet utövare. Detta för att ytterligare befästa fågeln som en del av vår region och för att tillhandahålla de spånfåglar som flertalet museer och souvenirbutiker säger sig sakna. Det skulle skapa arbetstillfällen för andra i Skaraborg.
När projektet är avslutat förväntas kulturarvet vara så förankrat i bygden att det är säkrat från att dö ut och spånfågelns nuvarande utrotningshotade status förändrad.
Spånfågeln då, nu och sedan
Under våren 2023 berömde jag en vän för den snidade fågel hon hittat på loppis. ”Jag hade hellre hittat en lyckofågel”, skrev hon och bifogade en bild som golvade mig totalt. Aldrig förr hade jag sett ett så magnifikt verk.
Projektägare
Sandra Stigert
Projektet i media
Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig till oss: info@leadernvskaraborg.se
Finansiering
Beviljat leaderstöd
200 000 kronor
Medfinansiering från sökanden
200 000 kronor
Total finansiering
400 000 kronor
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och egen privat finansiering
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden