projekt 2016-2022
Tillsammans skapar vi engagemang och resultat.
År 2015 startade verksamheten med en klar vision: Att skapa en plats där kreativitet och naturresurser ger livskraft. Genom åren har vi arbetat tillsammans med engagerade människor och idéer för att sätta strategin i rörelse och nå våra mål. Under resan har kreativa människor varit avgörande för att forma nya lösningar tillsammans. I sann Leader-anda har vi sett att det är de små insatserna som formar den stora utvecklingen.
I vårt magasin får du stifta bekantskap med ett par av alla projekt vi stöttat under åren 2016-2022.
Lär känna ett par projekt som fått stöd
Smaken av vår plats / Gröna producenter
Kullans Lycka
Premiumprodukter
Möt Agnetha Björnsdotter Berglund, en av producenterna bakom Smaken av vår plats. Agnetha har drivit projektet Naturens goda – fårdelikatesser från Skaraborg. Smaken av vår plats är en del av projektet Gröna producenter.
Foto: Daniel Werjefelt
Hangelösa bygdegårdsförening
Fysiska och digitala
mötesplatser
I Hangelösa gick bygdegårdsföreningen samman med idrottsföreningen för att skapa fler personliga möten. Här utvecklades fysiska och digitala mötesplatser i form av utegym och klättervägg för fler aktiviteter, gympa och mattcurlingsträffar i bygdegården. Ett digitalt rum kom på plats med TV-spel och bioutrustning.
Skärgårdsriket Torsö
Samarbete för
ökad besöksnäring
”För mig betyder Torsö så mycket mer än en fin plats att bo och verka på. Ön ger mig ett lugn och möjlighet att hitta ny energi när jag behöver den. Att vandra genom Torsös skogar, själv eller med barnen, och sitta på en klippa är balsam för själen.”
Detta säger Amanda Hessle, guide, översättare och Torsöbo. På Torsö utanför Mariestad har näringsidkare, föreningar och kommunen tillsammans drivit Leaderprojekt för att utveckla besöksnäringen på ön.
Valeria & Vasilika Bussahagen grönsaker
Produkt- och varumärkesutveckling
Valera och Vasilika i Töreboda har de senaste åren gått från att odla åt sig själva till att utveckla en market garden där de odlar ekologiska grönsaker på friland. Idag säljer de sina grönsaker till restauranger i närområdet och även till privatkonsument.
De är två entusiaster som tycker att bra mat är grundläggande för ett fullvärdigt liv och ett sunt samhälle. De odlar olika sorters grödor som trivs i Sverige och experimenterar med mer ovanliga sorter för att också erbjuda spännande smaker som inte finns i mataffären.