projekt 2016-2022

Här kan du lära känna ett par av de drygt 140 projekt vi stöttat under föregående programperiod, från 2016 till 2022.

Projektrapport

Sedan starten år 2016 har vi stöttat många olika lokala utvecklingsprojekt som alla bidrar till en levande landsbygd.

Läs vår projektrapport för 2016-2019

Nedan kan du se filmer och läsa om ett par av alla projekt vi stöttat.

Smaken av vår plats / Gröna producenter

Kullans Lycka
Premiumprodukter

Möt Agnetha Björnsdotter Berglund, en av producenterna bakom Smaken av vår plats. Agnetha har drivit projektet Naturens goda – fårdelikatesser från Skaraborg. Smaken av vår plats är en del av projektet Gröna producenter.

Foto: Daniel Werjefelt

Hangelösa bygdegårdsförening

Fysiska och digitala
mötesplatser

I Hangelösa gick bygdegårdsföreningen samman med idrottsföreningen för att skapa fler personliga möten. Här utvecklades fysiska och digitala mötesplatser i form av utegym och klättervägg för fler aktiviteter, gympa och mattcurlingsträffar i bygdegården. Ett digitalt rum kom på plats med TV-spel och bioutrustning.

Skärgårdsriket Torsö

Samarbete för
ökad besöksnäring

”För mig betyder Torsö så mycket mer än en fin plats att bo och verka på. Ön ger mig ett lugn och möjlighet att hitta ny energi när jag behöver den. Att vandra genom Torsös skogar, själv eller med barnen, och sitta på en klippa är balsam för själen.”

Detta säger Amanda Hessle, guide, översättare och Torsöbo. På Torsö utanför Mariestad har näringsidkare, föreningar och kommunen tillsammans drivit Leaderprojekt för att utveckla besöksnäringen på ön.

Valeria & Vasilika Bussahagen grönsaker

Produkt- och varumärkesutveckling

Valera och Vasilika i Töreboda har de senaste åren gått från att odla åt sig själva till att utveckla en market garden där de odlar ekologiska grönsaker på friland. Idag säljer de sina grönsaker till restauranger i närområdet och även till privatkonsument.

De är två entusiaster som tycker att bra mat är grundläggande för ett fullvärdigt liv och ett sunt samhälle. De odlar olika sorters grödor som trivs i Sverige och experimenterar med mer ovanliga sorter för att också erbjuda spännande smaker som inte finns i mataffären.