Nytt Miljöprojekt inom Leader Nordvästra Skaraborg

Nu har startskottet gått för miljöprojektet Lokala Miljölösningar i nordvästra Skaraborg. Projektet riktar sig till alla inom Leaderområdets 10 kommuner: Essunga, Vara, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg och syftar till att främja lokala samarbeten kring miljö. Man vill lyfta de gräsrotsinitiativ och -idéer som finns inom området och öka möjligheten att förverkliga samarbeten på lokal nivå. 

Projektledare är Maria Kronwall, även verksam som grönsaksodlare på Magasinet på Sjötorp, som hon driver tillsammans med sin sambo i Larv, Vara Kommun. “Landsbygdsengagemanget har växt sig starkare och starkare hos mig och det känns otroligt meningsfullt att nu få använda detta engagemang till att hjälpa andra. Fungerande samarbete inom byn eller mellan grannar kan i många fall lägga grunden för en mer aktiv lokal och cirkulär ekonomi där miljövänliga lösningar kan utvecklas och bli en naturlig del av människors vardag”, säger Maria Kronwall.

Projektet bjuder in till bl.a. föreläsningar och workshops för att inspirera och öka kunskapen om miljölösningar och cirkulär ekonomi. Alla evenemang är öppna för boende i de 10 kommunerna och kommer att arrangeras på flera olika platser inom Leaderområdet. Utifrån det behov och intresse man märkt av i projektets inledande skede har man valt att fokusera på fyra områden: Skog, Boende, Mat och Prylar. Men viktigast är att främja den lokala kreativiteten och samarbetsviljan. “Projekten kan vara stora eller små, exempelvis fem grannar som vill bygga gemensam kompost eller en hel by som vill utforska alternativa avloppslösningar. Det viktiga är att fånga upp gräsrotsinitiativen och stärka möjligheten till samarbete”, säger Maria Kronwall.

Flera evenemang är redan inbokade och det första äger rum den 7e mars 2020. Det är en heldag med föreläsning och work-shop om att starta andelsjordbruk, en samarbetslösning som involverar både odlare och konsumenter. Maja Söderberg, erfaren andelsjordbrukare och Lina Morin, rådgivare på Länsstyrelsen Västra Götaland leder kursdagen. Mer information om projektet och evenemangen finns på projektets facebook-sida:

https://www.facebook.com/lokalamiljolosningar/

 

 

LEADER NORDVÄSTRA SKARABORG

 Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, Skara

 Lovisa Johansson Hollsten: 070-25 770 39

 Emma Häggberg: 070-25 770 93

 Monica Staudinger: 070-25 997 06

 info@leadernvskaraborg.se 

© 2022 LEADER NORDVÄSTRA SKARABORG. ALL RIGHTS RESERVED.

HEMSIDAN ÄR SKAPAD AV 

AlizonWeb AB
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram