Hos oss på Leader kan föreningar, företag, organisationer, nätverk, kommuner med flera söka stöd till lokalt ledd utveckling för att utveckla vårt område. Projektidén ska passa in i den lokala utvecklingsstrategin, gärna ske i samverkan med andra och resultatet av projektet ska vara till nytta för fler än de som genomför projektet.
Kontakta alltid Leaderkansliet innan du ansöker om stöd. Personalen på kansliet är ett stöd i ansökningsprocessen och vill ta del av din projektidé innan du skickar in din projektansökan.
Börja med att beskriva din idé med en projektplan som du mailar till Leaderkansliet. Vi ser gärna att du använder vår mall projektidé för att vi ska få den information som behövs för fortsatt guidning. Läs även våra checklistor för att själv känna efter om din idé går i linje med Leadermetoden. Båda dokument finns här.
Leaderkansliet erbjuder dig som vill ansöka om stöd att delta på vår projektverkstad. Då går vi igenom ansökningsprocessen, vad ansökan ska innehålla, hur du fyller i budgetmallen och visar e-tjänsten. Hittar du inte datum för nästa projektverkstad på hemsidan ber vi dig kontakta Leaderkansliet - KOM IHÅG ATT ANMÄLA DIG!
Som privatperson kan du inte ansöka om stöd inom lokalt ledd utveckling. För att kunna skicka in en ansökan ska du först ansöka om fullmakt vilket ger dig rätt att ansöka om stöd i organisationens namn. Därefter kan du logga in på "Mina sidor" via jordbruksverkets hemsida med din e-legitimation.
Läs mer om fullmakt under Blanketter & Mallar.
Ladda ner blanketten ansöka om fullmakt
Ansökan sker i två steg via Jordbruksverkets e-tjänst med e-legitimation.
Steg 1 - en kort beskrivning av projektet, vilket område det berör och hur mycket stöd man vill ansöka om.
Steg 2 - en mer utförlig beskrivning av projektet. Här ska du välja fond och fokusområde efter instruktion från Leaderkansliet.
Om din ansökan steg 2 är komplett nog för att bedömas i LAG hanteras av Leaderkansliet som kommer ge besked om vilket i bekräftelsebrev och kompletteringsbrev. En komplett ansökan kräver att följande delar skickas in med ansökan via e-tjänsten.
Följande dokument innehåller de övergripande frågorna du förväntas besvara i e-tjänsten. Vi rekommenderar att du besvarar frågorna separat på din dator. När du är redo att fylla i ansökan på e-tjänsten kan du klistra in din text. Observera att följande dokument inte är en giltig ansökan.
Rekommenderad webbläsare för e-tjänsten är Chrome eller Firefox.
Var noga med att spara regelbundet när du skriver din ansökan i e-tjänsten. Efter 20 minuters inaktivitet loggas du automatiskt ur.
I ansökan steg 2 skall du ladda upp en budget och de lokala frågorna som PDF/A i ansökan. Dessa två bilagor tillhör ansökan och är ett krav. Alla bilagor laddas upp i PDF/A-format.
Budgeten ska presenteras i följande budgetmall. Var noga med att tydligt specificera dina kostader i budgeten. Gör en tydlig beskrivning direkt i budgetmallen alternativt komplettera med en kostnadsberäkning. En post med specifikationen "övrigt" godtas ej. VIKTIGT att komplettera budgeten med kostnadsunderlag. Det kan vara en beskrivande text med uträkningar på hur ni kommit fram till utgifterna i budgeten, prisjämförelser från hemsidor, fakturor eller andra referenser. Minst två prisuppgifter krävs för varje utgift i budgeten. Utgifter över 100 000 kr kräver två offerter som kostnadsunderlag. Var noga med att kontaktuppgift som webbadress eller telefonnummer finns att ta del av på dina kostnadsunderlag.
De lokala frågorna ska besvaras separat på din dator och laddas upp som bilaga i ansökan via e-tjänsten. Utifrån valt insatsområde i vår strategi finns tillhörande bilaga Lokala frågor. Kontakta Leaderkansliet för att ta del av bilagan.
Aktivitetsplan
- Aktivitetsplanen är ett bra sätt att strukturera upp de aktiviteter som är planerade att genomföras i projektet. Den är också ett bra underlag för att specificera utgifterna du presenterat i budgetmallen. Det går bra att skriva aktivitetsplan i vilken mall du själv önskar.
Tidsplan med start- och slutdatum, delmål och mål är ett bra underlag till ansökan där du kan visa när du planerar att genomföra dina insatser/aktiviteter i projektet. Det finns ingen mall för tidsplan, det går bra att skriva tidplan i vilken mall du själv önskar.
Green Tech Park, Gråbrödragatan 11, Skara
Lovisa Johansson Hollsten: 070-25 770 39
Emma Häggberg: 070-25 770 93
© 2016 LEADER NORDVÄSTRA SKARABORG. ALL RIGHTS RESERVED.
HEMSIDAN ÄR SKAPAD AV